Árak Nyitvatartás Voucher Balance

Orvosi információk

A hiperbár oxigénterápia (HBOT), vagy magasnyomású oxigénterápia az orvostudomány magasan specializált ága. Elterjedése a múlt század 60-as éveire tehető, azóta használt, kutatott, fejlesztett tudományág. Működését és indikációs területét Európában a European Underwater and Baromedical Society, valamint a European Comittee for Hyperbaric Medicine szabályozza és egyben nyújtja szakmai felügyeletet is. A magasnyomású oxigénkezelés során a páciensek megnövekedett nyomás alatt, túlnyomásos keszon kamrában oxigént lélegeznek be, melynek számos élettani hatása ismert.

A fizikai alapok

A gázok folyadékban való oldhatósága nyomásfüggő - mondja ki a Henry-féle gáztörvény Az oxigén a vérplazmában, légköri nyomáson, alig oldódik. Felvételét és szállítását a vörösvértest rendszer végzi. Nyomásnövekedés hatására a plazmában oldott oxigén mennyisége jelentősen növelhető.

A normál légköri nyomásnál (1atm) magasabb nyomáson (2.5atm) lélegzett 100%-s oxigén hatására szöveteinkben 15-20 -szoros oxigénszint alakul ki, mely a kezelés után néhány órával ismét normoxiás szintre kerül.

A HBOT kezelés során a sérült szövetek extra oxigénhez jutnak, amely támogatja a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, serkenti a kapillárisok újraképződését, a sérült szövetek és szervek regenerációját, így radikálisan felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

Hatása a hemodinamikára, mikrocirkulációra

Csökken a szívfrekvencia, a myocardiális oxigénfelvétel és a perctérfogat. Ez egyrészt direkt oxigénhatásnak tulajdonítható, másrészt a hiperoxia-stimulált artériás vazokonstrukció által aktivált baroreceptorok közvetítésével, a paraszimpatikus idegrendszer révén valósul meg. 

A magas oxigéntenzió alapvetően szűkíti az agyi artériákat, csökkenti az agyi nyomást. 

Az izmok vérkeringése elsősorban munka-függő, így a légzési izmok vérkeringése nő, míg a nem használt vázizmok keringése csökken.

Egyéb helyen HBOT hatására létrejövő szöveti vazokonstrikció ödéma csökkentő hatást fejt ki. Az ödéma növeli a hajszálerek közötti távolságot, így rontja a szöveti oxigénellátottságot, nyomást gyakorol a környező szövetekre és a környező véredényekre, így a vérátáramlás további romlásához vezet. HBOT ödéma csökkentő hatása következtében tehát kisebb lesz a rossz mikrocirkulációjú, tehát az oxigén deficites terület nagysága.

Hatása a szöveti regenerációra

Transzplantátumok, rosszul gyógyuló műtéti sebek, krónikus sebek, fekélyek esetén hosszútávú javulást csak az érintett terület kis véredényeinek újraképződése hoz. A fibroblasztok kollagén szintézise is elégtelen a csökkent oxigén ellátottságú, gyulladt, acidotikus szövetben.

A HBOT hatására a rossz vérellátású sebekben felgyorsul az angiogenezis és az epitelizáció. A szövetek sejtosztódási potenciálja és a sebgyógyulás legalább 30 Hgmm oxigéntenziót kíván meg. HBOT közben a bőrben 2.5 atm nyomáson 400 Hgmm oxigéntenzió érhető el.

Fontos az a tény is, hogy HBOT kezelést követően a szöveti magas oxigén tenzió néhány óra után normalizálódik. A szöveti oxigéntenzió esése a minden sebre jellemző, fiziológiás hipoxia hatásával hasonló módon vezet regenerációs lépésekhez.

Hatása a gyulladásra

A leukocyták molekuláris oxigént vesznek fel, amelyet oxidatiív reakciók során oxigéngyökökké alakítanak. A szabadgyökök és oxigén derivátumok a fagoszómába szekvesztrálódnak, ahol a baktérium sejtmembrán oxidációja révén fejtik ki hatásukat. Elegendő oxigén jelenlétében nő a szabadgyökök produkciós rátája, így megnő a baktériumok oxidatív eliminációjának hatékonysága is.

Javul a makrofágok fagocita funkciója is.

Az antibiotikumok hipoxiás környezetben csak kis mértékben vagy egyáltalán nem képesek penetrálni a baktériumfalat. HBOT hatására a transzport megnő, bizonyos antibiotikumokkal pedig szinergista hatást fejt ki a létrejött magasabb szöveti oxigénkoncentráció.

Hatása anaerob fertőzésekre

A rossz vérellátású területen lévő sebekbe került anaerob kórokozók súlyos, makacs fertőzést okozhatnak, ezek eliminálása sok kórházi/ápolási időt, antibiotikumot vesz igénybe. A magas szöveti oxigén koncentráció direkt módon gátolja az anaerob baktériumok túlélését és szaporodását.

Hatása az ischémia-reperfúzió jelenségre

A bypass-műtétek, PTCA, trombolízis közös eleme a reperfúziós-ischaémiás károsodás. Még sikeres reperfúziós beavatkozás után is gyakran megfigyelt jelenség a miokardiális diszfunkció.

Az elmúlt években kísérletes és klinikai vizsgálatokban is sikerrel alkalmazták a HBOT kezelést (stroke, AMI, embolizáció, transzplantáció) A hiperoxia hatására csökken a leukocita-adhézió, csökken a neuronális sejtek ischémia érzékenysége, és a lipid peroxidáció mértéke. Kísérletes munkák utalnak arra, hogy a HBOT prekondicionálás növeli a neuronális sejtek ischémia toleranciáját.

HBOT evidence based (EBM) bizonyított terápiás felhasználása

A hiperbár oxigénterápia szakma európai orvosszervezete a European Underwater and Baromedical Society (EUBS www.eubs.org) Az EUBS 1971-ben alakult, amivel a búvár- és hiperbárgyógyászat legrégebben működő tudományos társasága lett.

Feladatuk az európai országokban működő hiperbár szakma összefogása, egységessé tétele, szakmai fórum biztosítása, évenkénti kongresszus szervezése, állásfoglalások szerkesztése.

Az általuk összehívott European Comittee for Hyperbaric Medicine áttekinti az elmúlt időszak tudományos közleményeit. Legutoljára 2016-ban, Lille-ben, a 10th Consensus Conference on Hyperbaric Medicine-n vették számba és osztályozták evidencia erősség szerint a publikációk, review-k, vizsgálatokat és kutatásokat, eredményeiket. Javaslataikat a bizonyított indikációkról itt találjuk.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28357821/

Referencia:

Handbook on Hyperbaric Medicine

 • Daniel Mathieu (ed.)
 • Springer 2006

Textbook of Hyperbaric Medicine

 • K. K. Jain
 • 5th revised and updated edition
 • Hogrefe 2009

XLV. Nyugat-Pannon Neurológiai Konzultációs Fórum, 2023 március 9.

Hiperbár Oxigénterápia (HBOT) szerepe stroke rehabilitációban

 • dr. Szolnoki Nikolett, Balance Medical Center, Lenti
 • dr. Németh László, Zala Megyei Szent Rafael Kórház Stroke Központ

European Underwater and Baromedical Society, Annual Scientific Meeting 2023 Sept. 13-16., Porto

Comparison of two innovative 3D scanning methods for evaluating the efficacy of HBOT in the treatment of chronic wounds

 • dr. Varga Péter, dr. Borbély Gábor, dr. Szolnoki Nikolett, Balance Medical Center, Lenti

Hiperbár oxigénterápia és helye az ambuláns ellátásban – eset ismertetések

 • Orvosi Hetilap, 2023. 164. évfolyam, 25. szám
 • Dr. Szolnoki Nikolett (Balance Medical Centrum, Lenti)
 • Dr. med. habil Gasztonyi Beáta Ph.D (Zala Megyei Szent Rafael Kórház, Zalaegerszeg)
 • Dr. Paizs Teréz (Balance Medical Centrum, Lenti)
 • Dr. Földi István (Keszthelyi Kórház, Sebészeti osztály, Keszthely)
 • Dr. Németh László (Zala Megyei Szent Rafael Kórház, Neurológiai osztály, Zalaegerszeg)
 • Dr. Sződy Róbert (Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ, Szeptikus sebészeti osztály, Budapest)

A Balance Medical Center és a Graz Orvostudományi Egyetem, Mellkasszebészeti és Hiperbár Oxigénterápiás Részleg, kutatási együttműködési tervezete:

Vizsgálat címe: Hyperbaric oxygenation for patients with orthostatic dysregulation (postural orthostatic tachycardia) in Long- COVID. Prospectively randomized cross-over pilot study.

Kutatás vezetők: Freyja Maria Smolle-Jüttner, MD és Szolnoki Nikolett MD

Tervezett indulás: 2024. január

Linkek

Zalaegerszegi TV, Graz-i közös kutatásról

Graz-i közös kutatásról

Zalai Hírlap, Egyeztetés a Grazi Orvostudományi Egyetem szakembereivel

Sikeresen működik a hiperbár-terápia Lentiben

Együttműködés a grazi egyetem és a lenti gyógyfürdő között

Oxigénterápiás kutatásban vesz részt a Lenti Gyógyfürdő

A Hiperbár Oxigénterápia legyőzheti a post-covidot is

Közösen kutatnák az oxigénterápiás lehetőségeket Lentiben és Grazban

Közösen kutatnák az oxigénterápiás lehetőségeket

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként legújabb ajánlatainkról és híreinkről

Feliratkozás