Árak Nyitvatartás Voucher Balance

Kezelés menete

Hiperbár oxigénterápiás kezelést minden esetben szakorvosi konzultáció és orvosi vizsgálat előz meg. 

A páciens HBOT alkalmassága esetén megkezdjük kezelését.

A HBOT maximális hatékonysága érdekében a kezelések napi gyakorisággal (ideális esetben 5-6 alkalom/hét) történnek.

A hőmérséklet változás miatt réteges öltözködés az ideális. Ajánlatos, hogy a kezelés előtt együnk néhány falatot, kezelés közben éhséget vagy minimális vércukor esést érzékelhetnek az arra érzékenyek. Érdemes könyvet, újságot, innivalót hozni magunkkal. Érkezzünk időben, legkésőbb a kezelés előtti 10 percben. A nem nyomásálló tárgyakat (mobiltelefon, golyóstoll, óra, távirányítós kulcs, stb) kérjük hagyják kint. Kezelés előtt javasolt mosdó használata. A lábzsák használatára azért van szükség, hogy ne kerüljön szennyezett levegő a kamratérbe, az nyomásemelkedéskor ne keveredjen fel.

Az oxigén önmagában nem éghető, azonban jól táplálja a tüzet, ezért tűzvédelmi megelőző szabályokat alkalmazunk: a páciens minél kevesebb műszálat tartalmazó ruházatot, sminket viseljen. Felesleges könyvet, újságot ne vigyünk be. Figyelni kell, hogy a maszkok mindig pontosan illeszkedjenek az arcra, ne eresszen, ne szökjön belőle az oxigén. Maszkkal az arcunkon ne beszéljünk. Olyan tárgyakat amik szikrát okozhatnak (nagy kulcscsomó, elektromos eszközök, marék aprópénz, öngyújtó) minden esetben hagyjunk kint. Tűz esetén azonnal nagypotenciálú tűzvédelmi berendezés lép működésbe.

A hiperbár oxigén terápiás kezelést egészségügyi személyzet csapat felügyeli.

A kezelés ideje alatt szakképzett kamrakísérő tartózkodik a páciensekkel a kamra térben.

A kezelések menetét biztonsági intézkedések sora szabályozza. A kezelés menetének műszaki biztonságáért a karmatechnikus felel. Minden kezelés előtt és után ellenőrzi a berendezések megfelelő állapotát. A kezelések alatt esetlegesen fellépő helyzetek megoldására (pl. áramszünet) előre kidolgozott protokollok és megoldások vannak.

A kezelés ideje alatt a helyszínen hiperbár orvos teljesít szolgálatot, munkáját orvos asszisztens segíti.

A páciens számára az arcra legjobban illeszkedő légzőmaszkot választjuk ki. Kezelés alatt kényelmes fotelekben ülve (szükség esetén ágyon fekve) tölthető el a terápiás idő.

A terápia lassú nyomásnövekedéssel kezdődik, ezt zúgó hang és a levegő melegedése kíséri. A kamraajtót a kamra tér emelkedő nyomása hermetikusan zárva tartja. Testünkön nem érezzük a nyomás változását. Az egyedüli terület, ahol a nyomásváltozást mégis érzékeljük, az a középfül. Úgy érezzük, hogy „bedugul” a fülünk. Mivel a középfülben létrejövő nyomásváltozás kiegyenlítés képessége elengedhetetlenül fontos a hiperbár oxigénterápián való részvételhez, ezért erre nagy figyelmet szentelünk. A kezelés első 15 percében, amíg a nyomásemelkedés tart, szinte folyamatosan szükség van a középfül nyomáskiegyenlítésére. Amennyiben szükséges, nyomáskiegyenlítés technikáját a személyzet a kezelés előtt részletesen megtanítja a pácienseknek.

A középfülben létrejövő nyomásváltozás kiegyenlítésére csak a kezelés elején, az első 15 percben van szükség.

A nyomáskiegyenlítéséről részletesen itt olvashat »

Lassan, 15 perc alatt érjük el a terápiás nyomást, a kamratér belseje 1 atmoszféráról 2.5 atmoszférára nő. Ez 15 méteres vízmélységnek megfelelő nyomás. Mivel a kezelés nyomását legtöbbször víz alatti méterben említjük, a kezelést gyakran „merülésnek” nevezzük.

Amikor elérjük a „15 métert” vagyis a 2.5 atmoszférát, nincs szükség több középfül nyomáskiegyenlítésre. Kezdődik az oxigénlégzés.

A betegek a kamrakísérő segítségével felveszik az oxigénmaszkot, amiből orvosi tisztaságú 100% oxigént lélegeznek. Az oxigén színtelen, szagtalan, íztelen. A légzés erőltetés nélkül, szokott módon történik. Javasolt az orron keresztüli légzés a száj és felső légutak nyálkahártya kiszáradásának megelőzésére. Kerüljük a légvételek kapkodását. Szubjektív kényelmetlenség esetén, jelezzünk a kamrakísérőnek.

30 percenként oxigén légzés szünetet tartunk, a maszkok lekerülnek. Ilyenkor lehet beszélgetni, folyadékot fogyasztani. Maszkkal az arcunkon ne beszéljünk, ez oxigén szivárgást és levegő bejutást eredményezhet.

Ha a terápia folyamán probléma merülne fel, a kamrakísérő mellé a személyzsilipen át, rövid időn belül hiperbár orvos zsilipel be. Személyzsilip használatával, kezelés közben egyéni vagy nyomatékos indokkal beteg behozható vagy kivihető a kezelő kamrából. Az anyagzsilipen pedig a kezelés ideje alatt bármilyen gyógyszer, egyéb kisebb eszköz (maszk, szemüveg, zsebkendő stb.) is gyorsan ki- vagy bejuttatható.

A külső térben tartózkodók a kamratérben tartózkodókkal mikrofonon keresztül tud beszélni. A kamratechnkius kamerán és monitoron keresztül követi a kamratérben zajló kezelés menetét.

A terápiás idő leteltével megkezdődik a nyomás lassú visszacsökkentése, mely újra halk zúgó hanggal jár. A nyomáscsökkenés miatti nyomásváltozás a fülekben ezúttal - köszönet a fülkürt anatómiájának -, magától kiegyenlítődik. Az oxigénmaszkok ilyenkor folyamatosan fenn vannak. 5 méteren 1 perces megállót tartunk, majd folytatjuk a nyomáscsökkentést. 3 méteren fejezzük be az oxigénlégzést. A nyomáscsökkenés alatt a hőmérséklet csökken.

Amint a kamra belső tere és a külvilág nyomása azonossá válik - azaz 1 atmoszféra less ismét -, a kamraajtó nyithatóvá válik.

A kezelés befejezése után haza lehet menni. Álmosság, átmeneti étvágynövekedés esetenként megfigyelhető.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként legújabb ajánlatainkról és híreinkről

Feliratkozás