Árak Nyitvatartás Voucher Balance

Javallatok

Nem gyógyuló seb cukorbetegség és artériás keringési probléma legtöbbször a lábakon keletkezik. A fekélyek olyan sebek, amelyek a nem megfelelő oxigénellátás és a rossz vérkeringés következtében alakulnak ki.

Sebek gyógyulását nehezíti még, ha a seb erősen szennyezett környezetben alakul ki vagy felülfertőződik. Nehezen gyógyuló seb még a daganatos besugárzást követően kialakuló bőrt, nyálkahártyát, egyéb szöveteket vagy éppen csontot érintő gyulladás és elhalás. Ha a szervezet immunvédekezése bármely okból legyengült, szintén szövődményes sebgyógyulásra számíthatunk.

A sebek legtöbbször lábfejen, lábujjakon fordul elő. A sebek fájdalmasak és komolyan kell venni őket, mert könnyen a végtag elvesztéséhez vezethetnek.

Bármilyen seb jellemzően oxigénhiányos, még az “egészséges” seb is. Megszakad a szövet folytonossága, így az erek folytonossága is, károsodik azon a ponton a keringés. Az egészséges seb meggyógyul, mert a sejtek reakciója a megváltozott, hipoxiás környezetre mind-mind a regenerálódás felé visz. Ha a gyógyulás valamiért elhúzódik, elér egy pontot, ahol a sebgyógyulás megreked, sőt visszafordulhat, romlik. Ilyenkor kell a segítség kívülről.

Az extra oxigén legfontosabb hatása, hogy újraindítja a hajszálerek kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a szöveti regenerációnak. Ezen kívül közvetlen anaerob baktériumölő hatással bír és antibiotikumok hatáserősségét fokozza. Csökkenti a gyulladást a gyulladásos mediátorok szintjének csökkenésével, visszaszorítja a fertőzést, támogatja a fehérvérsejtek működését Serkenti és ideális környezetet teremt a sejtosztódáshoz és a sarjszövet képződéshez. A kötöszöveti sejtek és kötőszöveti anyagok képződése is oxigén igényes folyamat.

A HBOT lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.

A hiperbár oxigénterápia mellett ezen sebek ellátásában fontos a napi, modern kötszerekkel való sebkötözés, a vércukor normal tartományban tartása, a végtag tehermentesítése és szükség esetén antibiotikum szedése. Sok esetben ezek együttes alkalmazása képes csak a végtagot az amputációtól megmenteni.

A kezelési számról orvosi konzultáción tudunk dönteni.

A nem gyógyuló sebek gyógyítása a hiperbár oxigénterápia legrégebbi és legtöbbet kutatott tevékenysége.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben, konzultációt követően teszünk javaslatot.

A fülzúgás nemcsak az idősek körében lép fel, a fiatal generációt is egyre gyakrabban érinti. Legtöbben pont életkorukra hivatkozva nem veszik komolyan a problémát, hiszen remélik, hogy fiatal szervezetük hamar legyőzi a kellemetlen tünetet, és a zaj egy két nap után, esetleg egy kis pihenés hatására elmúlik. Pedig az egy-két napnál hosszabb ideig tartó fülzúgással már érdemes orvoshoz fordulni.

A fülzúgásnak/halláscsökkenésnek fül-orr-gégészeti, belgyógyászati, neurológiai okai lehetnek. A megtalált kiváltó ok határozza meg az alkalmazott terápiát. Sok esetben nem lehet pontos kiváltó okot találni, ilyenkor marad az epirikus, de leginkább a legkevesebb mellékhatással járó kezelés kiválasztása.

A hiperbár oxigénterápia azokban az esetekben hat bizonyítottan, ahol a fülzúgás 3-6 hónapnál rövidebb ideje áll fenn és eredetét erős zaj, zajártalom (koncert, robbanás, lövés hangja közelől, petárda, egyéb nagy zajban való tartózkodás akár rövid ideig) vagy fejet ért ütés, agyrázkódás okozza. Az ilyen jellegű fülzúgást sokszor halláscsökkenés is kísér.

A Fül-orr-gégészeti Szakmai Kollégium által az Egészségügyi Minisztériumnak elkészített Szakmai protokoll szerint a fülzúgás ilyen, bizonyos esetinek gyógyítására javasolt a túlnyomásos, hiperbár oxigén terápia.

Hirtelen kialakult, 3-6 hónapnál nem régebbi fülzúgés és/vagy halláscsökkenés esetében a hiberbár oxigénterápia alkalmazását az Európia Hiperbár Társaság (EUBS) is megalapozottnak és bizonyítottnak látja. Az ennél hosszabb ideje fennálló vagy más, például gyulladás vagy keringési eredetű fülzúgás esetében is érhetünk el tünetcsökkenést, de az eredmény ilyenkor bizonytalan.

A kezelési számról orvosi konzultáción tudunk javaslatot tenni.

A daganatos betegség kezelésének a stratégiáját, a választandó kezelési módot a daganat jellege, elhelyezkedése, szövettana, kiterjedtsége együttesen határozza meg.

A daganatos betegségek kezelésének egyik legelterjedtebb módja a sugárkezelés. Ez azonban a daganatos sejtekkel együtt a szervezet gyorsabban osztódó sejtjeit is roncsolja. Leggyakoribb régió a fej-nyak területe és a kismedencei szervek. A sugárkezelés mellékhatása a besugárzott terület egyéb szövetein is jelentkezik. A szájnyálkahártyán, hólyag- és bélfalban duzzanat, gyulladás, fekély, vérzés léphetnek fel, amely súlyos esetben szövetelhaláshoz vezethet.

A csontelhalás elsősorban és jellemzően szájüregi daganatok besugrzása után alakul ki az arccsont vagy állakpocs területén.

Porcelhalás gégebugárzás szövődménye lehet.

A sugárkezelés mellékhatásként jelentkező szöveti roncsolódás gyorsabb és teljesebb regenerációjához ajánlott a hiperbár oxigénterápia alkalmazása. A HBOT ilyen esetekben elősegíti, beindítja és felgyorsítja a roncsolt szövetek gyógyulását.

A csontszövet tipikusan a rosszul oxigenizált szövet típusok közé tartozik, ezért lassan gyógyul. A hiperbár oxigénterápiával eljuttatott oxigén fokozza az egészséges csontsejtek osztódását, csökkenti az ödémát és a gyulladást és segíti a hajszálerek újraképződését. A csontszövet gyógyulása nagymértékben múlik az oxigénellátáson. A magas nyomáson belélegzett oxigén segíti a csontsejtek osztódását, csökkenti az ödémát és a gyulladást, valamint hozzájárul a hajszálerek újraképződéséhez is. A szájüregben megtalálható jellemzően anaerob baktériumokra kifejezett bakteriotoxikus hatása van.

Ideálisan, állkapocs károsodás esetében, a csontkárosodás szanálása vagy egyéb fogászati-, sebészeti beavatkozás előtt célszerő HBO-t kezdeni, majd a szájsebészeti műtét után a kúrát folytatni.

A HBOT lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.

A besurgárzás utáni csont- vagy lágyszövet kezelése az ún. II.-es típusú indikációk közé tartozik, ami azt jelenti, hogy befogadott típusú indikáció és az orvostudomány jelenlegei álláspontja szerint  a hiperbár oxigén kezelés egyértelműen pozitívan befolyásolja a gyógyulást.

A kezelési számról orvosi konzultáción tudunk javaslatot tenni.

Többnyire a szervezetben lévő fertőzőforrásból, a véráram útján a csontba jutó kórokozók a felelősek a csontgyulladás kialakulásáért. Sokszor trauma előzi meg a fertőzést. Fertőzésforrás lehet beültetett idegen anyag, akár évekkel később is a beültetés után (csípőprotézis). A gyulladás kiterjedése, súlyossága a szervezet védekezőképességétől függ. Erős immunrendszerű betegekben a folyamat lokalizált marad az érintett csontban. A diagnosis felállításában gyulladásos laboratóriumi értékek, rtg, csontszcintigráfia visz előre. Kezelése elsősorban antibiotikum, az esetek nagy részében – ennek sikertelensége esetén – műtéti.

A csont jellemzően és alapvetően rossz keringéssel jellemzhető szövet. Mind az immunrendszer sejtjei, a baktériumokat elpusztító ún. “killer” fehérvérsejtek, mind a véráramba bejuttatott antibiotikumok nehezen érik el a kérdéses terület vagy nehezen érnek el terápiás szintet a csontban. Ismert tény, hogy a killer fehérvérsejtek oxigént használva, reaktív oxigéngyököket képezve pusztítják a bakteriumokat, valamint az is, hogy antibiotikumok oxigén jelenlétében fejtik ki maximális hatásukat. Az elhalt csont felszívódását az ún. “osteoclast” sejtek végzik, ezek működése szintén oxigén-függő tevékenység.

A hipebár oxigénterápia hatására a fertőzött csontszövet keringése javul, az antibiotikumok hatása eléri a kérdéses területet és az immunrendszer hatékonysága is megnő. A HBOT gyulladás és fájdalomcsökkentő, az egészséges csontszövet regenerációját mozdítja elő. A HBOT lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.

Csontgyulladás eseteiben a hiperbár oxigénterápiának bizonyított hatása van. Jellemzően a nagyobb kezelésszámú terápiákat igényel.

A kezelési számról orvosi konzultáción tudunk javaslatot tenni.

Bőrátültetés, egyéb szövet transzplantációja, végtag visszaültetés során a legfontosabb gyógyulási fázis a visszaültetett szerv megtapadásának fázisa és a szövődmények elkerülése. A legsúlyosabb szövődmény a fertőzésen kívül, hogy az új szövet nem tud kellő időben új hajszálerekkel rögzülni a befogadó felülethez, romlik a keringése, kilökődik, elhal.

A szövődmények elsősorban olyan esetekben fenyegetnek, ahol a páciens keringése eleve károsodott volt, pl. cukorbetegség, előző besugárzás, érelmeszesedés következtében.

Ilyen esetekben az időben vagy megelőzés céljából alkalmazott hiperbár oxigénterápia fontos segítséget jelent.

Előző sikertelen átültetés kapcsán javasolt az befogadó hely az új műtét előtti HBOT kezelése. Ezzel növeljük az átültetés sikerességét.

Az extra oxigén legfontosabb hatása, hogy újraindítja a hajszálerek kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a szöveti megtapadásnak és életben maradásnak.Csökkenti a fertőzéses kockázatot, közvetlen anaerob baktériumölő hatással bír és antibiotikumok hatáserősségét fokozza, támogatja a fehérvérsejtek működését. Csökkenti a gyulladást a gyulladásos mediátorok szintjének csökkenésével. A kötöszöveti sejtek és kötőszöveti anyagok képződése is oxigén igényes folyamat.

A kezelési számról orvosi konzultációután teszünk javaslatot.

Égést általában hőhatás okozza, de előfordul vegyszerek, sugárzás, napfény és elektromosság által okozott égés is.

Termikus és kémiai égés általában amiatt keletkezik, hogy hő vagy vegyszer éri a testfelületet, leggyakrabban a bőrt. Így a bőr szenvedi el a károsodás nagy részét. A komolyabb felszíni égés azonban mélyebb szövetekbe is hatol; eléri a zsírszövetet, az izmokat vagy a csontot.

Ha egy szövet megég, folyadék szivárog ki a vérerekből, ami a duzzanatot és a fájdalmat okozza. Ráadásul a sérült bőr és a testfelszín egyéb részei könnyen elfertőződhetnek, mivel nem képesek a kórokozókkal szembeni védő szerepüket betölteni.

A sérülés mélységét első-, másod- vagy harmadfokú égésként határozzuk meg.

A legtöbb kisebb égés felszínes és szövődménymentes. Ezzel szemben a mély másod- és harmadfokú égés duzzadt, és gyógyulása több időt vesz igénybe, a szövődmények száma pedig jelentős.

A fagyás közbeni bőrkárosodás és bőrelhalás lefolyása és gyógyulása hasonló folyamat.

Leggyakoribb szövődmény a kiszáradás, a gyulladás és a fertőzés.

Az égés és fagyás ellátása speciális sebészeti feladat, speciális kórházi osztályokon.

A hiperbár oxigénterápia legfontosabb hatása, hogy újraindítja a hajszálerek kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a szöveti regenerációnak. Csökkenti a gyulladást a gyulladásos mediátorok szintjének csökkenésével, visszaszorítja a fertőzést, támogatja a fehérvérsejtek működését. Serkenti és ideális környezetet teremt a sejtosztódáshoz és a sarjszövet képződéshez. A kötöszöveti sejtek és kötőszöveti anyagok képződése is oxigén igényes folyamat. Ezen kívül közvetlen anaerob baktériumölő hatással bír és antibiotikumok hatáserősségét fokozza.

A HBOT lerövidíti a gyógyulási időt, csökkenti a szövődmények előfordulását vagy súlyosságát.

A tervezett HBOT kezelésszámról a sérülés kiterejedése és ideje ismeretében, orvosi konzultáción teszünk javaslatot.

Az artéria centrális retinae a szem ideghártyájának legfontosabb tápláló ere. Érelmeszesedés vagy véráramba sodródó vérrög, érgyulladás miatt – ritka esetben – teljesen elzáródhat. Zöldhályogban, cukorbetegségben, illetve magas vérnyomásban szenvedőkben különböző kórfolyamatok vezethetnek az erek elzáródásához.

Az artéria centrális retiné elzáródásakor az érintett szemen hirtelen, de fájdalmatlanul vész el a látás. A retina központi ér elzáródás kezelése bekerült be a hiperbár oxigénterápia bizonyított eljárásai közé.

Hiperbár oxigénterápia bizonyított hatása a 8 órán belül elkezdett esetekben van. Fájdalmatlan hirtelen látásvesztés esetén 24 órán belüli érdemes hiperbár oxigénterápiát kezdeni.

Az ennél régebbi esetekben HBOT kimenetele bizonytalan, csökkenő eredményű.

A tervezett HBOT kezelésszámról a sérülés kiterejedése és ideje ismeretében, orvosi konzultáción teszünk javaslatot.

Érelzáródás (emboliás) vagy vérzés (haemoraghias) stroke során a kérdéses érhez tartozó agyterület nem jut oxigénhez, ezért egyik része visszafordíthatatlanul elpusztul, a másik része pedig annyira sérül, hogy elveszti működését. Stroke rehabilitáció során a sérült, nem működő agyterület regenrálódik annyira, hogy a működésbe visszakapcsolódik és így bizonyos kiesett funkciók a páciens mozgásában ismét megjelenik.

Vannak tanulmányok, amik az idegsejtek regenerálódási képességét is felvetik, ezt azonban még tovább kell vizsgálni.

A HBOT legfontosabb hatása, hogy a működésből kiesett területen elősegíti a hajszálerek újdonképződését, minegy lehetővé téve, hogy ezen területek ismét visszakapcsolódjanak a működésbe.

A HBOT az egyéb rehabilitációs (fiziko-, manuál-, logoterápiás) tevékenységek hatékony kiegészítője. Hatására csökken az fájdalmas izommerevség, kiaknázható a maximális funkcióvisszatérés nagysága és lerövidíthető az ehhez tartozó idő. Nem utolsó szempont a páciens általános terhelhetőségének növekedése sem.

Világszerte sok helyen alkalmazzák a HBOT stroke rehabilitációban, az eredmények értékeléséhez kettős vak kontrollal végzett vizsgálatok állank rendelekezésre. A kezelésszám függ a páciens életkorától, a stroke kiterjedésétől, idejétól, kísérőbetegségektől.

A tervezett HBOT kezelésszámról a sérülés kiterejedése és ideje ismeretében, orvosi konzultáción teszünk javaslatot.

A koronavírus-fertőzés maradványtünetei hosszú heteken vagy hónapokon keresztül kínozhatják a Covid fertőzésen átesett pácenseket, ezért nevezik elhúzódó Covidnak vagy long-Covidnak, poszt-Covidnak. A háttérben a vírusinvázióra adott, központi idegrendszerben lezajlott szöveti gyulladás és hiperkoaguláció áll.

A tünetegyüttesbe tartozó panaszok listája hosszú és a legkülönfélébb szervrendszereket érintik.

Leggyakoribb post covid tünetek: fáradékonyság, izom vagy ízületi fájdalom, fejfájás, figyelemzavar, hajhullás, légszomj, köhögés, ízérzés- és szaglászavar, alvászavar. memória romlás "agyi köd", tartós hangulatzavar, szorongás, pánik tünetek, PTSD

Egyre több centrumban vizsgálják HBOT hatását post-covid tünetegyüttes kapcsán. Feltételezés szerint a vírusfertőzés közvetlen agyi inváziót, neuroinflammációt, hajszálér microkoagulációt okoz. Mivel a HBOT hatása krónikus stroke, fibaromyalgia, traumás agysérülés, idegrendszert érintő gyulladás, agyrázkódás kapcsán régóta ismert - több ezek közül a HBOT bizonyított indikációs körébe tartozik -, kézenfekvő tehát a post-covid szindrómában való felhasználása.

2021 őszén a Warwickshire egyetemi centrumból angol tudományos cikk  számol be először hiperbár oxigén terápia (HBOT) alkalmazásáról poszt-Covid tünetegyüttes kapcsán. 10 beteget kezeltek, összehasonlítva a kezelés előtti és utáni panaszaikat. Jelentős javulást értek el fáradság, figyelmi funkciók és információ feldolgozási sebesség tesztekben, de a beszéd és végrehajtó funkciók is javultak.

2022 nyarán, dr. Shai Efrati Tel-Aviv-i munkacsoportja nagy esetszámmal végezett, kettős-vak, placebó kontroll csoportos vizsgálattal és eredménnyel állt elő: 73 poszt-Covidban szenvedő beteget kezeltek hiperbár oxigén terápiával. A tüneteket a kezelés előtt és befejezése után 1-3 héttel rögzítették és hasonlították össze. Szignifikáns javulás tapasztaltak globális kognitív-, figyelem- és végrehajtó funkciókban, jelentős javulást pedig az energiaszint, alvás, pszichés és fájdalom tünetek tekintetében. A tesztek eredményeit és szubjektív megélésüket agyi MRI perfúziós képalakotó eljárással támasztották alá, ahol is mikrostruktúrális változásokat, keringésnövekedést detektáltak a vonatkozó régiókban. Ez a HBOT agyi plaszticitást generáló hatását is alátámasztja. A munkacsoport előzőleg – hasonló módszerrel - a HBOT agyi keringést javító hatását vizsgálta stoke-on átesett pácienseken, mely eredmények alapján a krónikus stroke a HBOT kezelés bizonyított indikációi közé került.

Jelenleg a Balance Medical Center HBOT Centruma a Graz-i Egyetem long Covid kutatáshoz fog csatlakozni és előkészületek zajlanak a fent említett Tel-Aviv-i Shamir Medical Center-rel való együttműködésre.

HBOT elsősorban a gyulladásos tünetek csökkentésében játszik szerepet, indirekt hatásként hajszálér újdonképződés, ödémacsökkentés, keringő őssejt szám emelkedés, szervezet antioxidáns hatásának növelése fontos.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben, konzultációt követően teszünk javaslatot.

HBOT combcsont fej elhalás esetében a bizonyított indikációjú terápiás eljárások közé tartozik.

A gyógyulási folyamatot a szubjektív panaszok változásán, labor és képalkotó diagnosztikus eszközökkel a kezelőorvos követi, az eredményesség kezelésszám függő.

Várható terápiás eredmény: gyulladás csökkenés és ehhez kapcsolódó fájdalomcsillapítás, csontépülés, kötőszöveti regeneráció, hajszálér újdonképződés, ödéma csökkenés, anaerob baktériumok elleni direkt toxicitás, antibiotikumok hatáserősségének növekedése. egyéb: keringő őssejt szám növekedés, általános fizikai állapot javítása.

A tervezett HBOT kezelésszámról a sérülés kiterejedése és ideje ismeretében, orvosi konzultáción teszünk javaslatot.

Sok professzionális sportoló használja világszerte gyógyulásának gyorsítása érdekében a HBOT-t. Vannak sportágak, ahol a sérülésveszély különösen magas: futball, jégkorong, atlétika, amerikai foci, kosárlabda, rögbi, sí, extrém sportok, küzdő sportok.

Az elmúlt évtizedben az a fogalom hogy „versengés” eddig nem látott magasságokba csapott. A sport intenzitása és a sportolók teljesítmény oly mértékben nőtt meg, ami új utakat kíván a sportsérülések ellátásában. A cél – hogy a sérült sportoló az újrasérülés veszélye nélkül minél hamarabb visszatérhessen az aktív csúcsteljesítményt nyújtó formában – evidensen égető az egyéni,- csapat- és sponzori tervekben egyaránt.

A hiperbár oxigén terápia (HBOT) használata a sportsérülések rehabilitációjának idejének lerövidítésében az utóbbi évtizedben terjedt el. Használata eleinte empírikus volt, de köszönhetően az egyéb felhasználási területeken zajló intenzív kutatásoknak és klinikai tanulmányoknak, a sportsérülések gyógyítása területéről is egyre több az objektív adat.

Hiperbár oxigén terápia (HBOT) hatásai sportsérülések esetében

Azonnali hatás közé tartozik a szervezet O2 szint többszörösére emelkedése mellett az ödéma (vizenyő) gyors csökkentése és ezzel párhuzamosan a fájdalomcsillapító hatás. Késői hatások között a gyorsult hajszálér-, kötőszövet és egyéb szövet újdonképződést, a csontépítő sejtek aktivitásának fokozását, a keringésbe kerülő őssejtszám növekedést és a szervezet antioxidáns szintjének emelését tarjuk számon.

A sportsérülések a sérülések klasszikus fázisainak megtartásával gyógyulnak: gyulladásos fázis, proliferációs fázis, újraépülés fázisa. Az oxigénnek mindhárom fázisban kiemelkedő szerepe van.

Izomsérülések

Izomsérülés minden edzés alkalmával kialakulhat, az intezív felkészülési időszak mindennapos velejárója: az izomláz jelensége sem csupán az anaerob erőltetett izommunka során felhalomzódó tejsav hatása – mint ahogy azt sokáig hittük -, hanem elsősorban mikroszkopikus szakadások az izomrostokban. A mikroszakadás helyén gyulladás lép fel, ez okozza a fájdalmat. Hiperbár oxigénterápia hatására, mely során az izmok vérkeringése javul és oxigénellátottsága nő, gyorsul az izomrostok regenerációja.

Több vizsgálatok szerint a a hiperbár oxigénterápia bár javítja az izomsérülések és izomláz regenerálódásának idejét.

Rándulások

A mindennapokban ugyanúgy, mint a sportéletben gyakoriak a több szövetet –bőr, csont, izom, más kötőszövetek, idegek- érő zúzódásos sérülések. A trauma hatására sérül a szövet és a benne futó erek egyaránt. A károsodás következtében szöveti duzzanat jön létre, ami tovább rontja a helyi vérkeringést. A szöveti duzzanat a sejtek közötti folyadéktér kiszélesedését jelenti, ami a kapillárisok és a sejtek közötti távolság, így az oxigén diffúziós útjának megnövekedését és a szöveti oxigénellátás további romlását vonja maga után. A sérült erekből a plazma kiáramlik a szövetekbe, azonban hiperbár-oxigén kezelés nélkül ennek oxigénszállító kapacitása jelentéktelen.

Vizsgálatok szerint a gyógyulási idő HBOT kezelés kapcsán 30%-al rövidül, akut fázis fájdalom nagysága és az izület mozgáskorlátozottságának ideje lerövidül.  [Staples and Clement, 1996].

Térdszalag sérülés

A szalagok és ínak sérülése lassan gyógyuló folyamat, az ödémaképződés nagyfokú fájdalommal jár, az érhálózat eredendően alulreprezentált. Randomizált, kontrollált, kettős vak vizsgálatot végzett Soolsmaés munkacsapata: II. fokozatú mediális térdszalag sérült sportolókon vizsgálta a HBOT hatását a sérülés után 72 órával. A kezelt csoport 2 ATA nyomáson 1 órán keresztül légzett 100% oxigént, míg a kontroll csoport 1.2 ATA nyomáson körlevegőt kapott, mindkét csoport 10 alkalommal. A HBOT csoport főleg a fájdalom, funkció javulás, ödéma csökkenés, mozgáskorlátozottság terjedelme és térdhajlítás nagysága területen nyert ért el jelentős javulást a kontroll csoporttal szemben. [Soolsma, 1996].

Keresztszalag sérülés

Kényes helyszín az ín-csont kapcsolódás gyógyulása, a szükséges szövet- és érújdonképződés tempója és eredményessége is nehézkes. Takeyama és munkacsoportja sérült elülső keresztszalag esetén vizsgálta a prokollagén szövet génexpresszióját HBO kezelés hatására. [Takeyama et al. 2007]. A vizsgálatokat később Minhas és munkacsoportja egészítette ki azzal a megfigyeléssel, miszerint a HBOT elősegíti a strukturális fehérjék szintézisét és akadályozza a degeneratív folyamatokat. Kijelenthető, hogy a hiperbár oxigénterpia előnyösen befolyásolja a a keresztszalag sérülések gyógyulását ez elsődleges ellátás után, melyet a British Medical Journal Evidence Center is megerősített. [Minhas, 2010].

Törések

A csont dinamikusan változó szövetünk, folyamatos átépülése jellemzi. A csontsejtek egy része aktívan épít, a másik része lebontja a régi csontot. A helyi oxigénhiány a csonttörések gyógyulásának egyik fő korlátoló tényezője. A törés során nemcsak a csont szerkezete és vérellátása sérül, hanem a csontvégek környeztében a mikrocirkuláció – a szöveteket behálózó finom érhálózat- és a vénás visszaáramlás is károsodik, szöveti vérzések és duzzanat jön létre. A folyamat eredményeképpen az egyébként is rossz vérellátású sérült szövetek keringése elégtelenné válik. Csökken a szöveti oxigéntenzió, kevesebb tápanyag jut a sejtekhez, és bomlástermékeik is kisebb mennyiségben szállítódnak el a vénák útján. Így alacsony lesz azoknak a csontképző folyamatoknak is az aktivitása, amelyek a gyógyulásért felelősek. Mindezek együttesen vezetnek ahhoz az ismert tényhez, hogy a csonttörések gyógyulása az egyik legidőigényesebb feladat a szervezet számára, a gyógyulási idő általában hónapokban mérhető. A hiperbár-oxigén terápia hatására felgyorsul és hatékonyabbá válik a csontgyógyulási folyamat.

A törött csontvégek közé kezdetben véralvadék ékelődik, majd pár nap elteltével a további folyamatok vázaként szolgáló struktúra formálódik, amelybe megkezdődik az erek benövése. Az erekkel fehérvérsejtek áramlanak a régióba és elkezdik felemészteni a véralvadékot és a szöveti törmeléket. A véráramlással szöveti struktúra felépítő fehérjéket – például kollagént termelő- fibroblasztok is a sérült területre vándorolnak, és kialakítják a csontképzés vázául szolgáló kollagén mátrixot. Ezzel egy időben a csont külső kötőszöveti hártyájának sejtjei osztódni kezdenek, porc-, és csontképző sejteket hozva létre A magasabb oxigénkoncentráció mellett ezeknek a sejteknek az aktivitása többszörösére növekszik, így jóval gyorsabban és nagyobb hatékonysággal alakul ki a váz, amely már rugalmasan összetartja a törött csontvégeket. Ez a kezdeti váz a callus. Az erek további benövésével megkezdődik a csontosodás, majd később a csont eredeti szerkezetének helyreállítása, amit a csontot felépítő ásványi anyagok felhalmozása és beépítése kísér. Ezekben a fázisokban a hiperbár oxigén kezelés hatására a normális csontgyógyulásnál tapasztalt ásványi anyag mennyiség sokszorosa jut az új csontba. Nő a kalcium, magnézium, foszfor, nátrium és kálium felvétel, nő a kollagén-képződés. Végeredményben a csontképzés felgyorsul, nő az ásványianyag-tartalom és a kialakuló új csont erősebb, ellenállóbb lesz a kezelés hatására.

Komplikált törések esetében (műtétes belső rögzítés, osteosynthesis, csontbeültetés), a gyógyulás is sokszor ennél is bonyolultabb és elhúzódó, fertőzés, álizület kialakulásának esélye megnő.

Összefoglalás

A tanulmányokból kiderül, hogy főleg azok a sérülések profitálnak igazán a hiperbár oxigén terápiából, ahol a sérült szövet hajszálér- és ezzel oxigén ellátottsága eredendően is – szegényes: ilyen az ín, az ínszalag és a csont sérülések. A sérülések gyógyulási ideje egyharmad, olykor fele időre rövídíthető le, hamarabb kezdődhet az edzés fokozatos visszaépítése, és jóval kevesebb lesz az inaktivitási izomleépülés. Az ígéretes eredmények ellenére az orvosi szakirodalomban publikált esetek száma kevés, szponzori- és meccstaktikai megfontolások, az élsportolók egyéb kötelezettségei, nyilvános sajtóhírek és imidzsformálás is befolyásolják. Mindazonáltal a jó hír, hogy a sportsérülésekből való klasszikus felgyógyulási idő lerövídíthető, nem marad rejtve azok előtt, akiknél minden kihagyott nap számít.

Egyre népszerűbbek a szépészeti beavatkozások. A hiperbár oxigén terápia ezen műtétek utáni gyógyulási idejét rövidíti le, gyorsítja az ödéma és vérömleny felszívódást, csökkenti a szövődmények számát.

Olyan esetekben, ahol a páciens kísérőbetegségei között pl. cukorbetegség szerepel – ami a sebgyógyulás elhúzódását vagy gyulladásos szövődmények kialakulása szempontjából magasabb rizikócsoportot jelent – a fenti hatások nem elhanyagolhatók.

A hiperbár oxigénterápia több szempontból is ideális segítséget nyújt a plasztikai műtét utáni regenerálódás során. Az oxigén, antibakteriális hatásának köszönhetően, kiemelten nagy szerepet játszik a sebek gyógyulásában, a fertőzések kockázatának elkerülésében és gyorsítja a gyógyulást. A terápia ezen kívül csökkenti a duzzanatot, a véraláfutásokat és a gyulladást is, mérsékli a fájdalmat, hajszálér újdonképződést indukál.

Plasztikai műtét után világszerte sok páciens keres fel hiperbár centrumot, a kezelések száma magas, lézetnek kifejezett ilyen céllal létesített intézmények is.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben, konzultációt követően teszünk javaslatot.

Bármilyen enyhe vagy súlyos is az agysérülés, mindig, minden esetben ödéma, duzzanat kíséri. Az idegsejtek és agyállomány károsodása mellett ennek a duzzadásnak a kiterjedése, nagysága, fennállásának ideje határozza meg a tüneteket, befolyásolja az agykárosodás mértékét, a gyógyulás tempóját és eredményét, a késői maradványtünetek meglétét és jellemzőit.

Az agysérülések elsődleges kezelésének egyik fontos alappillére az agyödéma csökkentése.

Agyrázkódás esetében a pihenés, ágynyugalom, a megfigyelés, a tünetek változásának figyelemmel kísérése a feladat.

Bármilyen enyhe is az agyrázkódás, az esetek 20%-ban „posztkommóciós szindrómának” elnevezett tünetegyüttes léphet fel. Ez koncentrálási nehézséget, hangulatingadozást, szorongást, fejfájást, szédülést, memóriazavart jelent. A kezelése legtöbbször tüneti és leginkább türelmet, pihenést javasolnak.

A hiperbár oxigénterápia több szempontból is segítséget nyújt agysérülés utáni regenerálódás során. Csökkenti a koponyűri nyomást, mérsékli a traumát követő gyulladásos reakciót, regenerálja az idegsejteket körülvevő támasztó sejteket. Az ödéma csökkentése önmagában mikrokeringés javító hatással rendelkezi. Ehhez hozzájárul a kérdéses terület HBOT alatti oxigén ellátottságának növelése, valamint új hajszálér képződés beindítása, ami a mikrokeringés javulását tartóssá teszi.

Ez a betegség az ún. III.-es típusú indikációk közé tartozik, ami azt jelenti, hogy az orvostudomány jelenlegei álláspontja szerint a betegség gyógyításában a hiperbár oxigén kezelés választható és speciális esetekben javasolható kiegészítő kezelésként.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben, konzultációt követően teszünk javaslatot. 

Parkinson szindróma HBOT kezelése a tapasztalati indikációs körbe tartozik, terápiás használata elterjedt.

HBOT gyógyszeres, egyéb neurológiai kezelést nem helyettesít, nem vált ki. Komplex rehabilitációs kezelés egyik összetevője. Parkinson szindróma kezeléshez rendszeres fizikoterápia is kapcsolódik, ennek használata kiemelet jelentőségű a HBOT kezelés hatékonyság maximalizásában.

Tapasztalat szerint a mozgásindítás lassúság probléma, az izom merevség vagy fogaskerék tünet kedvezőbben reagál a HBOT kezelésre, mint a kezeket érintő remegés tünet.

Hatásmechanizmus: gyulladásos ödéma és biokémiai faktorok aktivitásának csökkentése, javuló oxigéntranszport, ödéma csökkentés, hajszálér újdonképződés, kapilláris funkció javulása, keringő őssejt szám emelkedés, mitokondriális diszfunkció csökkentése, szervezet antioxidáns hatásának növelése, neuroprotektív hatás, valamint védelmet nyújt a neuronális apoptózissal szemben.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben, konzultációt követően teszünk javaslatot.

A psorisis krónikus, hullámzó lefutású, immun-mediált bőrgyulladás, jelentős genetikai meghatározottsággal. Szteroid, D vitamin, retinoid, immunszupresszánsok, fénytarápia, biológiai terápia adják a tünetei kezelés gerincét.

Kiegészítő kezelésként javasolható a HBOT, a hagyományos terápiák hatékonyságának fokozása, vagy dózisuk és ezzel mellékhatásuk csökkentése érdekében. Psoriasis esetében a terápiás cél a gyulladás és a gyulladásos mediátorok szintjének csökkenése, hajszálér regeneráció.

Az orvosi szakirodalomban nem gyűlt még össze annyi esetszám, melyből egyértelmű következtetéseket lehetne levonni. A eredmények mindenképpen biztatóak, a vizsgálatok értékelhetőségét nehezíti, hogy a psoriasis természeténél fogva hullámzó jellegű betegség ás a spontán javulás közrejátszását nem lehet egyértelműen kivonni.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben, konzultációt követően teszünk javaslatot.

A Lyme-kór baktérium okozta betegség tünetegyüttes, amit a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal fertőzött kullancsok csípése terjeszt. Nem jár tehát minden kullancscsípés fertőzéssel. Európában és USA-ban a leggyakoribb kullancs által terjeszett betegség. Időben elkezdett antibiotikus kezeléssel (amoxicillin, doxycycline) az esetek 90%-a gyógyítható. A fennmaradó 10% esetében a kezelés későn kezdődött vagy nehezített volt az antibiotikum eljutás a kérdéses helyre (pl. központi idegrendszer).

Amennyiben fertőzött kullancs csípett meg és kellő számú és viruleniciájú baktérium került a fogékony szervezetbe, az egyik legjellemzőbb – bár nem minden esetben megfigyelhető – tünet a bőrön, legtöbbször a csípés helyén kialakuló kokárdaszerű bőrelváltozás, az ún. erythema migrans. Idővel növekszik, akár több 10 centiméteressé is válhat. Ez a jellegzetes bőrelváltozás egyes esetekben, már a csípést követő napon megfigyelhető, máskor hónapok is eltelhetnek megjelenéséig. Jellemzően nem fáj és nem viszket, ezért olykor nehéz észrevenni. A folt legalább egy hétig, de egyes esetekben akár hónapokig , vagy egy évig is látható. Előbb-utóbb kezelés nélkül is nyomtalanul gyógyul, de eltűnése nem jelenti azt, hogy a kórokozó is kiürült a szervezetből.

A csípést követő napokban influenzaszerű tüneteket észlelhet a beteg. A láz ritka, inkább csak hőemelkedés, enyhe izomfájdalom, levertség, nyirokcsomó duzzanat, torokfájás jellemző. Ha ebben a szakaszban nem történik meg a diagnózis felállítása és nem kezdődik el a kezelés, akkor a testben szétszóródó baktériumok további tüneteket okoznak. Elsősorban izom és ízületi fájdalom, az ízületek – leggyakrabban a térd – duzzanata jellemző.

A Lyme betegség diagnosztikája és terápiája

A diagnózis felállításának alapjai a klinikai tünetek, a kullancscsípés ténye, az esetleges bőrelváltozás, valamint néhány speciális vizsgálat. Ez utóbbiak során vérből, szövetekből kimutatható maga a kórokozó, illetve a baktérium ellen termelt speciális antitest. Ezek jelenléte biztossá teszi a Lyme-kór diagnózisát.
Ha a kórkép kialakulása a fentiek alapján bizonyossá vált, a beteget azonnal kezelni kell. A terápia nagy dózisban adott antibiotikummal történik. Első lépésben ez legtöbbször szájon át szedhető gyógyszer, komplikált esetben vénás injekció formájában.

Kiegészítő terápiának hiperbár oxigén terápiát alkalmaznak.

Borrelia baktérium anaerob baktérium, azaz oxigénre érzékeny, nem tud alkalmazkodni a testben a túlnyomás és tiszta oxigén hatására megváltozott biológiai feltételekhez, azaz a megnövelt szöveti oxigénszinthez.

A terápia másik nagy jelentősége a Lyme-kór gyógyításában az, hogy az oxigén kezelés az antibiotikumos kezelés hatását jelentősen megnöveli.

Ezen kívül jelentős gyulladáscsökkentő és hajszálér újdonképződést okozó hatását is használjuk.

Jarisch – Herxheimer hatás

Meg kell említeni, hogy kezelés hatására a baktérium szétesés fázisában az ún. Jarisch-Herxheimer hatás jelentkezhet, ami a tünetek átmeneti rosszabbodását jelenti. Széteséskor a baktérium méreganyagai a váráramba kerülnek. Ezek általában enyhe, influenza szerű tünetek (pl: hányinger, émelygés, hányás, fejfájás, megnövekedett ízület és izomfájdalmak, izzadás, csalánkiütés). Ugyanez a jelenség antibiotikum hatásra is megjelenik. A jelenség átmeneti, kezelése tüneti, gyakorlatilag a kezelés hatásosságaként értelmezzük.

Lyme betegség esetén a HBOT kezelésszám (hasonlóan az antibiotikus kúra hosszához) a Borrelia burgdorferi baktérium életciklusához igazodik.

Robert M. Lombard, M.D által Efficacy of using Hyperbaric Oxygen Therapy In treatment for Chronic Lyme Disease címmel publikált kutatásában 43 krónikus Lyme betegségben szenvedő pácienst kezeltek hiperbár oxigénterápiával. A kutatás összegzéseként megállapították, hogy a 43 páciensből 36 (84%) kezelése végződött jelentős javulással. A kutatás azt is kimutatta, hogy azon betegek gyógyulása, akik a kezeléseket megelőzően fertőződtek meg a baktériummal eredményesebb volt, mint a több tíz éve Lyme betegeké, de egy 15 éve krónikus Lyme beteg tünetei is 64%-ban javultak a kezelések hatására.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben, konzultációt követően teszünk javaslatot.

Minden hatodik pár küzd meddőséggel kapcsolatos nehézséggel. Az esetek körülbelül felében a nőnél, 35%-ában a férfinál, 10%-ban pedig mindkettőjüknél fennállnak a megtermékenyülést gátló problémák, 5%-ban pedig nem ismert az ok. A meddőség eredete rendkívül szerteágazó: a testi és lelki akadályokat mind le kell győzni az áldott állapothoz.

A meddőségnek számos oka lehet, ezeket felderítve, a kezelés speciális és egyénre szabott lesz. Az egyik ok a méhnyálkahártya nem megfelelő vérellátásában és vastagságában keresendő: a 7 mm vagy annál vékonyabb hártya ugyanis nem képes befogadni a megtermékenyült vagy beültetett embriót, így nem tud megmaradni a létrejött terhesség. A magzat megtapadásához tehát elengedhetetlen a méhnyákhártya előkészítése a menstruációs ciklus alatt.

A túl vékony endometriummal rendelkező nőket nagy dózisú ösztrogén szedését javasolják.

A meddőségre specializált orvosok évek óta keresik a megoldást, hogy természetes gyógymóddal jelentősen növeljék a méh befogadóképességét. Minél jobb a méhnyálkahártya keringése és vastagsága, annál nagyobb az esély a sikeres beültetésre lombikbébi eljárás esetén. Mind a meddőség, mind az implantációs zavar sok tényezőn múlik, a nyálkahártya keringése és vastagsága azonban mindig igen jelentős faktor A hiperbár oxigénterápia számos kutatás alapján megfelelő kezelés lehet a méhnyákhártya megfelelő vastagságának és vérkeringésének biztosításában. 

A belgrádi egyetem 3 éves kutatása során 32, 24-34 éves meddő nőt vizsgált, akik előtte nem vettek részt semmilyen, a megtermékenyülést segítő eljáráson. Az alanyok 7 egymást követő napon, ciklusuk 5. napjától kezdve 60 perces hiperbár oxigénterápiás kezelésben részesültek.

A kezelés hatására a nőknél az átlagos méhnyákhártya vastagság 11 +/- 2.6 milliméter volt a peteérés idején. Ezen kívül a méhnyákhártya minősége, vérellátása is sokkal kedvezőbb volt a hiperbár oxigénterápiás kezelés alatt, mint a terápiamentes ciklusban. A hiperbár oxigénterápia tehát új távlatokat nyit a meddőség kezelésében, új reményt adva sok százezer nőnek.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben nőgyógyászával együttműködve döntünk.

A perifériás idegsérülés hiperbár oxigénterápiás kezelés eseteiben a szakirodalom tapasztalati eredményekről számol be.

A tapasztalati eredmények szerint érdemes HBOT a hagyományos terápiák szigorú megtartása mellett kiegészítő kezelésként igénybe venni.

HBOT hatásai közül a következőket használjuk ki: gyulladásos ödéma és biokémiai faktorok aktivitásának csökkentése, javuló oxigéntranszport, ödéma csökkentés, kapilláris funkció javulása, keringő őssejt szám emelkedés, mitokondriális diszfunkció csökkentése, szervezet antioxidáns hatásának növelése, hegképződés csökkenése, anaerob antibakteriális hatás.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben, konzultációt követően teszünk javaslatot.

A bélgyulladások hiperbár oxigénterápiás kezelés eseteiben a szakirodalom tapasztalati eredményekről számol be, egyre szélesebb körben, orvoskongresszusi fórumokon is lehet alkalmazási javaslatával találkozni.

Tapasztalati eredmények szerint érdemes HBOT a hagyományos gyógyszeres tüneti terápiák  megtartása mellett kiegészítő kezelésként igénybe venni a bél gyulladásos tüneteinek és oxidatív stressz mérséklésére.

HBOT az alapbetegséget nem gyógyítja, progresszióját csökkenti és a shubok gyakoriságát, súlyosságát mérsékelheti. Elsősorban oxigénhiánnyal jellemezhető szöveti regenerációs hatással, anaerob baktérium toxicitással, gyulladáscsökkentő, hajszálér újdonképző hatással bír, nő a keringésbe jutó őssejtek száma, emelkedik a szervezet antioxidáns hatása.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben, konzultációt követően teszünk javaslatot.

Világszerte egyre népszerűbb a mozgás, táplálkozási tanácsok, stresszoldó technikák alkalmazása mellett a hiperbár oxigénterápiás egészségmegőrzés. Vizsgálatok mutatják, hogy az öregedéssel járó DNS változások lassíthatók vagy éppenséggel meg is állíthatók, visszafordíthatók lennének. Az ilyen eredményekhez szükségek kezelési nyomások és kezelés számok nem egységesen meghatározottak, kidolgozás alatt vannak. Az orvosi szaklapokban lapokban bemutatott eredmények sok kezelésszám mellett mérhetők. A lehetőség igen izgalmas, a terület intenzív kutatás alatt áll.

Mindazonáltal a HBOT ilyen jellegű felhasználás igen elterjedt.

A HBOT kezelés időzítéséről és kezelésszámról minden esetben, konzultációt követően teszünk javaslatot.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön elsőként legújabb ajánlatainkról és híreinkről

Feliratkozás