Árak Nyitvatartás Voucher Balance
Főoldal / Gyógytornák

Gyógytornák

Az egyéni és csoportos gyógytorna (tornateremben) gyógytornász vezetésével zajlik. Fő cél a mozgástartomány növelése, a fájdalom csökkentése és a testtartás javítása. Egyénre adaptált, irányított és kontrollált gyakorlatokkal fő cél a mozgástartomány növelése, a fájdalom csökkentése és a testtartás javítása.

A gyógytorna az a fizioterápiás módszer, amellyel az egyes mozgásszervi panaszokat, sérüléseket hatékonyan kezeljük. Rendelőnkben szakorvosok (reumatológus) végzik a diagnosztikus vizsgálatot, mely alapján diplomás gyógytornász segítségével egyénre szabott mozgáskezelést biztosítunk. A gyógytorna kezelések elsődleges célja a fájdalom csökkentése, az ízületi mozgások javítása és teljessé tétele. Betegeink a kezelések alatt megtanulhatják, hogy saját maguk mit tehetnek panaszaik csökkentése, megszüntetése érdekében.

Speciális kezelési módszereink közé tartozik:

 • McKenzie-módszer
 • Manuál terápia – lágyrész technikák
 • Gerinctorna a törzsizmok erősítésével

McKenzie módszert (más néven MDT, azaz “Mechanical Diagnosis and Therapy”) Robin McKenzie gyógytornász fejlesztette ki, aki a páciensre szabott kezelés kidolgozásában hitt.

Az úgynevezett mechanikai diagnózis és terápia tehát az alapos vizsgálatról és a beteg állapotának megfelelő, személyre szabott kezelés kidolgozásáról szól. Ennek megfelelően első körben a terapeuta azt vizsgálja, hogy a páciens fájdalomérzete hogyan változik különböző testhelyzetekben és mozgások hatására (mozgásvizsgálat). A megfigyelés arra irányul, hogy a fájdalom szintje mikor csökken, illetve mely esetekben szűnik meg.

Emellett a beteg részletes kikérdezésével a terapeuta annak is utánajár, hogy a páciens fájdalma mikortól és hogyan kezdődött, hol érezhető, illetve adott esetben hova sugárzik ki, mi áll a hátterében (műtét, esetleg baleset), valamint utalhat-e bármi gyulladásra vagy egyéb elváltozásra.

A gyakorlatok kialakítása annak tudatában történik, hogy a páciens fájdalmának mik a legfőbb ismérvei (fájdalom iránya, erőssége) bizonyos mozgások hatására. A módszer legnagyobb előnye, hogy felismerte, nem minden betegnek tesz jót ugyanaz a gyakorlat, hiszen mindig az egyéni sajátosságokból és fájdalomérzetből kell kiindulni.

manuálterápia kifejezés a latin “manus” szóból ered, melynek jelentése kéz. A kézzel végzett kezelés lényege az ízületek statikájának vizsgálata és helyreállítása speciális fogások révén. A terápia fő célja a támasztó – és mozgatórendszer fájdalmának, akut és krónikus elváltozásainak kezelése, valamint a tünetek enyhítése. A kezelést a kórelőzmény megismerése, minden részletre kiterjedő elemzése és egy átfogó vizsgálat előzi meg.

A gerinctorna elősegíti a törzsizmok erősítését, az izommerevség megakadályozását, valamint oldja a beszűkült gerincmozgásokat és javítja a testtartást. A fő cél a körülményekhez és a beteg állapotához képest a lehető legnagyobb mozgástartomány fenntartása, valamint a testtartás optimalizálása.

A gerinctorna gyakorlatok, típusaik szerint az alábbiakat célozzák meg:

 • Izomerősítés
 • Az izmok nyújtása
 • Az ízület teljes átmozgatása
 • Állóképesség javítása

Prevenciós csoportos órák:

 • Koordináció és egyensúlyfejlesztő program
 • Alakformáló - Fitt anyuka program
 • Osteoporosis - Menopausa program
 • Dinamikus gerinc torna program
 • Vitalizáló tréning 
Tovább az árlistához